Om Cloetta

Cloetta har en stærk position på det danske konfekturemarked. Vi tilbyder et bredt og varieret sortiment af slik, pastiller, chokolade og nødder af høj kvalitet. Blandt vores produkter finder du stærke varemærker som Läkerol, Malaco, Skippers Pipes, Center, Juleskum og Nutisal.

Cloettas historie

1862

De tre schweiziske brødre Bernard, Christoffer og Nutin Cloëtta starter chokolade og konfekturevirksomheden ”Brødrene Cloëtta” i København. I 1873 starter brødrerne Sveriges første chokoladefabrik i Malmö. Mange af arbejderne her var specialister fra Polen, Spanien, England, Tyskland og Rusland. De havde medbragt nye recepter som Brødrene blev de første til at lancere.

1865

Firma F. Ahlgren, en kemisk-teknisk virksomhed, grundlagdes i Gävle. Fredrik Ahlgren er en mand, der ikke savner idéer. Varesortimentet vokser hurtigt og inkuderer blandt andet parfumer og medikamenter samt en prisbelønnet skriveblæk. Efter Fredriks død i 1907 overtager hans bror Adolf den videre drift af virksomheden.

1902

Produktionen i Ljungsbro i Sverige begynder. Produktionen fra Malmö flytter til Ljungsbro og et nybyggersamfund begynder at tage form. Med tiden udvikler Ljungsbro sig til en industriby bygget op omkring Cloettas virksomhed. Man bygger boliger til sine medarbejdere og senere også børnehave og lægehus.

1905

Lagerman Junior gundlagdes i København, oprindeligt med husholdningsartikler som skurepulver og fluefangere i sortimentet. Fra 1911 overtager Lagerman Junior salget af Läkerol på det danske marked.

1909

Adolf Ahlgren besøger Leipzig messen og med sig hjem har han en halstablet, som han lancerer i Sverige. Tabletten, der får navnet Läkerol, bliver hurtigt populær og året efter starter eksporten til Danmark. Derefter følger Norge og Finland i 1912, Rusland i 1913 og Tyskland i 1914. Navnet Läkerol tager Ahlgren fra en anden vare han allerede havde i sortimentet; et flydende antispetisk middel som angiveligt kunne kurere lidt af hvert.

1920

Dansk Engelsk Lakrids Fabrik starter sin lakridsfremstilling i et nedlagt bageri i Glostrup uden for København. De første produkter der ser dagens lys, er presset lakrids, eksempelvis i form af Strømpebånd; et succes produkt der længe fandtes i sortimentet under navnet ”Ruller”.

1921

”Tag det rätta – tag Cloetta” som introduceredes dette år, er blevet et af Sveriges mest kendte reklamefraser. Omtrent samtidigt introduceredes Cloettapigen, der i sin blåternede kjole og hvide kyse, har repræsenteret Cloetta i mange sammenhænge.

1934

Malmö Lakrits Compani (Lakritsfabrik AB) starter sin virksomhed i lokaler på Lundavägen i Malmö. Grundlæggeren af denne første specialfabrik for lakrids i Sverige er Jörgen Mörkeberg. På den tid, præcis som navnet antyder, producerede man lakridsprodukter som lakridspiber og snører; produkter, der stadig findes i sortiment i dag. Navnet Malaco kommer fra de 2 første bogstaver i navnet Malmö Lakrits Compani. Det var den første specialfabrik for lakrids i Sverige og antallet af ansatte udgjorde 10 personer.

1938

Præmiere for Kexchoklad. De chokoladeovertrukne kiks begyndte man allerede at producere i 1921 under navnet ”Five o’clock kex-choklad”, hvor de lanceredes som et mellemmåltid til om eftermiddagen. I 938 får de det navn vi kender i dag – Kexchoklad.

1948

En ny teknik at producere på introduceredes på Malmöfabrikken, der i 1948 flytter inde i nye lokaler på Norberggatan i Malmö. Teknikken hedder støbning og anvendes i begyndelsen udelukkende til at producere skumprodukter. I passende tid til de Olympiske Lege samme år, dukker ”Olympia-grabbarna” op; store, seje gutter der løfter vægtstang og kun koster 10 øre stykket.

1953

Verdens i særklasse mest solgte bil – Ahlgrens bilar – ser dagens lys. I begyndelsen solgtes produktet stykvis som et-øres biler men lanceredes ret hurtigt i en pose. Posens udseende er i gennem årene blevet moderniceret flere gange mens bilerne selv har beholdt deres unikke smag, konsistens og design.

1966

Bridge kommer på markedet. Det siges, at blandingen blev til da nogle medarbejdere spillede bridge i frokosten og spiste en blanding af forskellige produkter som man producerede på fabrikken. Nogen kom med idéen om at lancere blandingen som en mixpose… simsalabim så var Bridge Original født.

1971

Choklad-Thule fusioneres med Cloetta. Kendte varemærker fra Choklad-Thule er bl.a. Mums-Mums, Sportlunch og Romerske Bågar

1979

Et af vores absolut populæreste produkter, Godt & blandet, lanceres. I begyndelsen var det produktionens ”restpose”. Når man havde pakket løsvægtsslik blev der ofte 50-100 kilo slik tilovers af forskellig slags. Dette blev blandet og pakket i poser og deraf fik produktet sit navn. Produktionschefen kaldte posen for en ”levende blanding”, hvilket betød at indholdet kunne variere en hel del fra gang til gang. I dag blandes produktet efter helt foreskrevne regler, men lever fortsat op til sit navn

Cloettas kerneværdier

Cloetta har fastsat fire kerneværdier der alle er vejledende i måden at arbejde og agere på, både internt og eksternt. Disse kerneværdier er Focus, Teamplay, Passion og Pride.


Focus

– Handler om at gøre det grundlæggende med selvtillid, ambitioner og en ”vil gøre” attitude.

Teamplay

– Handler om gensidig ansvarlighed, gøre sin del og støtte hinanden

Passion

- Handler om at gøre det der lille ekstra; at være positiv og have det sjovt.

Pride

- Handler om at være stolt over virksomheden, vore varemærker, vore produkter  og hver og ens eget bidrag.